Dil bağı (Ankiloglossi) nedir ?
Dil bağı (Ankiloglossi) sık görülen doğumsal hastalıklardan biridir. Dili ağız tabanınna bağlayan yumuşak dokunun olması gerekenden kısa ve kalın olması durumudur.
Dil konuşma sırasında seslerin şekillendirilmesinde rol oynayan en önemli organdır. Bunun dışında, emme, yutma, çiğneme, besinleri ağız içinde çevirme, istenmeyen maddeleri ağız içinden çıkarma gibi önemli ve hayati fonksiyonları vardır. Bu yüzden dil bağı gibi dilin hareketlerini kısıtlayan bir anomali, önemli problemlere yol açabilir. Konuşma bozuklukları, ağız içini temizleme fonksiyonunun bozulmasından dolayı kötü ağız hijyeni ve diş problemleri, emme, yeme/yutma problemleri, dil şeklinde bozukluklarına yol açabilir.
Düşünülenin aksine dil bağı konuşma gecikmesine yol açmaz. Dilin hareketi bozulduğundan çocuk konuşabilir ancak sesleri düzgün çıkaramaz. Bu şekilde konuşurken kelimeler içerisindeki harflerin tam çıkarılamaması, doğru söylenememesine artikülasyon bozukluğu denir. Dil bağı artikülasyon bozukluğuna yol açıp, konuşma geçikmesine yol açmadığı için konuşma gecikmesi olan çocuklarda işitme kaybı başta olmak üzere başka sorunlar olup olmadığı araştırılmalıdır.
Muayenede bebeklerde dil ve ağız tabanı muayene edilerek değerlendirilir. Büyük çocuklarda dilin dışarı çıkarması, damağa değdirmesi istenir. “l, r, s, t, z” gibi sesleri doğru çıkarıp çıkarmadığı kontrol edilir. Büyük yaşta farkedilmiş ve bağı yukarıda bahsedilen problemlere yol açmıyorsa ameliyatı gerekmez. Ancak emme, yutma, ağız içini temizleme ve konuşma fonksiyonlarından en az birinin bozulmasına yol açıyorsa tedavisi gereklidir.
Dil bağı ameliyatı nasıl yapılır?
Dil bağı ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılır. Dil altı lokal anestezik ilaç ile uyuşturulduktan sonra ince dil bağlarında makas veya bistüri yardımıyla kesilir. İşlem sonrası genellikle ağrı ve kanama görülmez. Çok kalın ve kısa dil bağlarında ve ameliyattan çok korkan ve ikna edilemeyen çocuklarda işlem genel anestezi altında yapılır.
Dil bağı ameliyatı ne zaman yapılır?
Dil bağı farkedildiğinde özellikle herhangi bir yaşı beklemeye gerek yoktur. Bebeklerde farkedildiğinde konuşmayı öğrenme döneminde sorun yaşamaması açısından mümkün olan en kısa zamanda açılması önerilir.